Kuvassa on kesätyöntekijä Emilia Warsell Inergian Ivalon toimitalon edustalla. Emilia Warséll viettää kesänsä Inergian toimistotyöntekijänä ja suorittaa samalla ensimmäisen opintoihinsa kuuluvan harjoittelujakson.

Opiskelen Helsingissä Metropoliassa energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi (AMK) ja faija ehdotti Inergiaa, kun mietin ensimmäistä harjoittelupaikkaa. Faijan puolen suku on täältä kotoisin ja mun isovanhemmat asuu täällä vieläkin. Ajattelin, että vois olla mielenkiintoista tulla uuteen ympäristöön. Kiinnosti selvittää, miten nämä pitkät etäisyydet näkyy täällä energiantuotannossa. Jotkut asiat hoidetaan varmasti vähän eri tavalla kuin Etelä-Suomessa.
Kävin Inergian verkkosivuilla ja siellä oli just kesätyöntekijät haussa. Lähetin sähköpostilla avoimen hakemuksen. Laitoin siihen CV:n ja hakukirjeen. Nyt olen täällä isovanhempien luona tämän kesän. Aloitin kesäkuun alussa ja työsopimus on melkein elokuun puoliväliin

Aluksi piti käydä pari koulutusta, mistä mainittiin jo sopimusta allekirjoittaessa. Odotin niitä tosi paljon, ja ne olikin tosi kivoja. Verkkokursseina käytiin ne koulutukset työpaikalla. Niissä oli videoita ja tehtäviä, mihin piti vastailla.

Just toisen kesätyöntekijän, Hillan, kanssa puhuttiin, että perehdytys on hoidettu täällä tosi hyvin. Ei ole pelottanut kysyä neuvoa, ympäristö ja tunnelma on hyvä. Alan ammattilaiset on olleet tosi vastaanottavaisia ja innokkaita näyttämään juttuja toimiston ulkopuolellakin. Olen menossa tällä viikolla käymään Kirakalla. Myöhemmin on luvassa vähän itsenäisempääkin työskentelyä, kun perehdyttäjiä jää kesälomille.

Me ollaan harjoiteltu asiakaspalvelun sähköpostien käsittelyä, osoitteenmuutosten tekemistä, laskutusta ja ollaan käyty ostolaskuja läpi. Vaikka laskutushommat ei ole varsinaisesti mun alan juttuja, niin kyllä niissäkin vähän sivutaan sitä, miten kaukolämpö ja vesihuolto toimii. Mulla on pääaineena energiantuotantomenetelmät ja vasta ensimmäinen vuosi takana, joten odotan saavani kesän aikana vähän käytännön tietoa ja pohjaa, kun ens vuonna aletaan syventyä enemmän siihen energiantuotantopuoleen. Odotan myös sitä, että selkenisi se, millaisia työtehtäviä alalla on, niin saisin vähän suuntaa siihen, mihin itse haluan hakeutua.

Tykkäsin lukiossa luonnontieteistä ja mulle oli aika selkeää, että haluan hakea jollekin tekniikan alalle. Energia- ja ympäristötekniikka kiinnosti lopulta eniten. Ala on muuttuva varsinkin tässä tilanteessa, kun ilmastonmuutoksen vuoksi pitää löytää kestäviä energiantuotantomuotoja. On kiva, että voi kouluttautua alalle, jossa voi vaikuttaa ja työskennellä näiden asioiden kanssa.

Tällä hetkellä mua askarruttaa ehkä se, että ala on tosi laaja ja on vaikea löytää sellaista energiantuotantomuotoa, missä ei olisi mitään haittoja – kaikissa on jotain. Mikä olisi kaikkein parhain, mihin haluaisi itse kaikkein eniten perehtyä ja erikoistua. Niin opinnoissa kuin näissä töissäkin on varsinkin nyt aluksi paljon uusia kokonaisuuksia, mitä pitää oppia ja hallita. Varmasti asiat selkenee, kun pääsee tekemään enemmän.

On ollut mukava, kun kesätöissä on joku toinenkin, joka ei ole täältä kotoisin. Hillan kanssa tutkitaan yhdessä, millaista täällä on. Ollaan mietitty, että vois ainakin Saariselällä käydä ja heinäkuussa vieraillaan Utsjoen toimitalolla. En ole ikinä itte ainakaan käynyt Utsjoella. Ivalossa tuli lapsena käytyä useammin, mutta tätä kevättä ennen edellisestä kerrasta oli useampi vuosi. Onhan tämä totuttelua aluksi, kun mulla ei ole ajokorttia, eikä julkiset toimi täällä samalla tavalla kuin etelässä. Tervetullut muutos tämä silti on ja vaihtelua.

Artikkeli on julkaistu alun perin Inergiset-asiakaslehdessä 3 / 2024.

Pin It on Pinterest

Share This