Sähköjohtoihin kertynyt tykkylumi on lisännyt sähköjohtojen painoa. Tapaninpäivänä puuskissa myrskylukemiin yltynyt tuuli keinutteli johtoja siihen malliin, että Tunturiverkon toiminta-alueella aiheutui paikoitellen lyhyitä sähkökatkoja.

”Päivystäjämme saavat hälytyksen sähkökatkoista ja pystyvät kuittaamaan niistä pääosan etänä, eikä tästä aiheudu vähäistä suurempaa haittaa sähkönkäyttäjille. Osa sähkökatkoista korjataan paikan päällä kohteessa – monesti tarkka paikka täytyy etsiä maastosta sähkölinjaa seuraten”, toteaa Tunturiverkon toimitusjohtaja Tommi Koskinen. ”Tykkypartiot ovat ennakoivasti käyneet jo pudottelemassa tykkyä ja ennakoivia toimenpiteitä jatketaan niin kauan kuin tykkykausi kestää.”

Tapaninpäivänä sähkökatkon syytä selvitettiin pisimpään Karigasniemellä. ”Päivystäjämme lähtivät liikkeelle Ivalosta ja etsivät tovin vikaa. Vika saatiin korjattua nopeasti ja sähköt palautettua, kun oikea paikka vihdoin löytyi”.

Tunturiverkon toiminta-alueella sähköverkko koostuu pääosin ilmajohdosta, joka on alttiimpi sään aiheuttamille vioille kuin maakaapeli. ”Ilmajohto on meidän oloissamme merkittävästi edullisempi verkon rakentamistapa pitkien etäisyyksien takia”.

Sähkön, veden ja kaukolämmön verkostojen tilaa valvotaan kaikkina aikoina ja kaikissa olosuhteissa: ”Sähköverkon puolella yleisimpiä päivystyskeikkoja teettävät sulakkeiden palamiset”, päivystäjänä toimiva mittausasiantuntija Arto Tuomela miettii ja ääriesimerkki tulee mieleen välittömästi 90-luvulta – ”Se oli ne yli viidenkympin pakkaset, kun kelkkailtiin kahdet kelkkahaalarit päällekkäin Partakossa asemalle. Toinen juoksi ympyrää, että pysyy lämpimänä ja toinen rassasi pikkuruuveja avokäsin irti jäätyneestä katkaisijasta”. Arton kommentti on julkaistu ensi kerran Inergiset -lehdessä 4 / 2020.

Arkistokuva

Pin It on Pinterest

Share This